Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Frankie Manning: Ο άνθρωπος που γέννησε το Lindy Hop

Frankie Manning: Ο άνθρωπος που γέννησε το Lindy Hop
***********************************************







Ο Frankie Manning (Φράνκι Μάνινγκ) γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1914.

Ηταν Αμερικανός χορευτής, δάσκαλος και χορογράφος, ενώ θεωρείται ο εμπνευστής του Lindy Hop, φέρνοντας νέες κινήσεις στο νέο κύμα της swing που γεννήθηκε τότε.
Ο Manning γεννήθηκε στο Τζάκσονβιλ, στη Φλόριντα, το 1914 και μετακόμισε στο Χάρλεμ σε ηλικία τριών ετών με τη μητέρα του, καθώς οι γονείς του είχαν χωρίσει.
Εκείνη ήταν χορεύτρια και όπως ήταν φυσιολογικό η παρουσία της τον επηρέασε καθοριστικά στη μετέπειτα εξέλιξή του.
Παρόλ’ αυτά δεν πίστευε ότι ο νεαρός Manning θα μπορούσε να γίνει αντάξιός της και να γίνει καλός χορευτής.
Ο Manning αγαπούσε βαθιά τη μητέρα του και ήθελε να κάνει πράγματα για να την ευχαριστήσει. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ήθελε να μάθει να χορεύει σωστά Άρχισε να ακούει μουσική από το σε φωνογράφο στην κρεβατοκάμαρά του, κάνοντας πρακτική στο χορό άλλοτε με μια σκούπα και άλλοτε με μια καρέκλα, σε μία προσπάθεια να σταματήσει να είναι τόσο άκαμπτος και άγαρμπος στις κινήσεις του.



Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα του Frankie Manning στο χορό
Μεγαλώνοντας, άρχισε να πηγαίνει στο Savoy Ballroom του Χάρλεμ, απ’ όπου βγήκαν κατά καιρούς σπουδαίους χορευτές, η οποία ήταν και η μοναδική ολοκληρωμένη σχολή στη Νέα Υόρκη.
Στη διάρκεια ενός χορού, το 1927, η μητέρα Manning είπε χαρακτηριστικά στο γιο της ότι δεν θα κατάφερνε ποτέ να γίνει χορευτής, γιατί ήταν άκαμπτος.
Ο Manning ήταν ο χορογράφος του συγκροτήματος που έγινε γνωστό ως Whitey's Lindy Hoppers, και χόρεψε μεταξύ άλλων με τη λεγόμενη «βασίλισσα του Swing», Norma Miller. Το συγκρότημα διαλύθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν πολλά από τα μέλη του - μεταξύ αυτών και ο Manning - χρειάστηκε να υπηρετήσουν στον αμερικανικό στρατό.
Το 1935, κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού χορού, ο Manning και η παρτενέρ του Φρίντα Ουάσινγκτον πραγματοποίησαν την πρώτη εναέρια φιγούρα σε χορό σουίνγκ, εντυπωσιάζοντας τους πάνω από 2.000 θεατές.



Μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο, το 1947, δημιούργησε ένα νέο συγκρότημα, τους Congaroos, οι οποίοι διαλύθηκαν το 1955, οπότε και αποφάσισε να εγκαταλείψει το χορό.
Τριάντα χρόνια αργότερα ο Frankie Manning επέστρεψε δυναμικά στο πεδίο του χορού, αυτή τη φορά ως δάσκαλος χορού και χορογράφος.
Ο Manning πέθανε στο Μανχάταν τον Απρίλιο του 2009, σε ηλικία 94 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου