Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Graffiti: Η Τέχνη του Δρόμου στους Τοίχους της Θεσσαλονίκης

«Graffiti»: Η Τέχνη του Δρόμου στους Τοίχους της Θεσσαλονίκης!

  • «Graffiti»: Η Τέχνη του Δρόμου στους Τοίχους της Θεσσαλονίκης!
  • «Graffiti»: Η Τέχνη του Δρόμου στους Τοίχους της Θεσσαλονίκης!
  • «Graffiti»: Η Τέχνη του Δρόμου στους Τοίχους της Θεσσαλονίκης!
1


«Graffiti», μια λέξη δεκάδες χαρακτηρισμοί! Για άλλους το graffiti (γκράφιτι) είναι τρόπος εκδήλωσης συναισθημάτων, αυτοέκφραση, διαμαρτυρία ή δήλωση. Για άλλους θεωρείται μοντέρνα τέχνη, καλλιτεχνικό αριστούργημα ή τέχνη του δρόμου. Άλλοι το κατακρίνουν θεωρώντας πως «μουτζουρώνει» και «καταστρέφει» τους τοίχους μιας πόλης και άλλοι πιστεύουν πως ένα σύνθημα γραμμένο με σπρέι ή μια ζωγραφισμένη πολιτική φιγούρα έχει ως στόχο την προπαγάνδα  των πολιτών.

Τα graffiti έχουν γίνει «must» στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας μια πόλη γεμάτη χρώματα και ζωντάνια… Μικρά ή μεγάλα, εντυπωσιακά και μη, φτιαγμένα με έντονα χρώματα είτε με μερικές απλές πινελιές, δίνουν άλλη νότα στους ρυθμούς της πόλης. Μια νότα πολύχρωμη που σε βγάζει από την μουντάδα των καιρών και σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα με αισιοδοξία! Βαλαωρίτου, Πλατεία Αγίας Σοφίας, Πανεπιστήμιο ΑΠΘ, Φοιτητικές Εστίες, Ροτόντα, Σιδηροδρομικός Σταθμός, Βασιλίσσης Όλγας είναι μερικές από τις περιοχές που υπάρχουν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά graffiti της πόλης και εμείς σας τα παρουσιάζουμε!




(Graffiti στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ από την ομάδα MWC GRAFITI & DESIGN SHOP)




(Graffiti επί της οδού Δωδεκανήσου)




(Graffiti στο κτήριο της Ερτ3)




(Graffiti στο κτήριο της Ερτ3)


Η περίοδος 1971-1974 αναφέρεται ως μία «πρωτοποριακή εποχή», κατά την οποία τα graffiti είχαν μεγάλη δημοτικότητα.



(Graffiti επί της οδού Αγίας Θεοδώρας)




(Graffiti επί της οδού Προξένου Κορομηλά)




(Graffiti επί της οδού Ιασωνίδου)


Το Μπρονξ (Μανχάτταν) παρήγαγε έναν από τους πρώτους καλλιτέχνες γκράφιτι για να κερδίσει την προσοχή των μέσων στη Νέα Υόρκη.




(Graffiti στον ΟΣΕ Θεσσαλονίκης)




(Graffiti επί της οδού Προξένου Κορομηλά)


Ο TAKI 183 ήταν ένας ελληνοαμερικάνος από την Ουάσιγκτον που χρησιμοποίησε ένα μίγμα του ονόματός του dimitris, TAKI, και τον αριθμό της οδού του, 183rd ως tag. Λόγω του παράξενου ονόματος και του αριθμού, οι άνθρωποι άρχισαν να παίρνουν το μήνυμα του, γράφοντας στους τοίχους Mary 122, George 21 κτλ. Αυτό καταγράφηκε σε ένα άρθρο του 1971 στο «New York Times» με τον τίτλο «Taki 183». Ο «Taki 183» κέντρισε ανταγωνιστικούς και έτσι ο TAKI 183 έγινε ο πρώτος που αναγνωρίστηκε από την κοινωνία έξω από την υποομάδα graffiti.




(Graffiti επί της οδού Αγίας Θεοδώρας)




(Graffiti επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας)




(Graffiti επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας)



Σε ορισμένες πόλεις του κόσμου υπάρχουν τοίχοι μόνο για graffiti.




(Graffiti επί της οδού Αγίας Θεοδώρας)





(Graffiti επί της οδού Φιλικής Εταιρείας)





(Graffiti στην περιοχή των Δικαστηρίων)


Κάποιες φορές το graffiti γίνεται κατά επιθυμία του ιδιοκτήτη του κτιρίου, για διακόσμηση, συνήθως με συγκεκριμένη θεματολογία.




(Graffiti στην περιοχή των Δικαστηρίων)




(Graffiti επί της οδού Αγίας Σοφίας)


Μερικά από τα είδη graffiti που παρουσιάζονται σήμερα είναι συνθήματα(πολιτικά, κοινωνικά, αθλητικά), ζωγραφικής, διαμαρτυρίας, αυτοσχέδια ποιήματα και graffiti εσωτερικών τοίχων και επιφανειών.




(Graffiti επί της οδού Αγίας Θεοδώρας)





(Graffiti στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο)


Το graffiti εμφανίστηκε στην Ελλάδα γύρω στο 1986 αρχικά με πολύχρωμα σχέδια και μηνύματα πάνω στα βαγόνια του ηλεκτρικού και των τρένων. Η ελληνική κοινωνία τότε αντιμετώπισε το θέμα κάπως επιφυλακτικά χωρίς να δώσει ιδιαίτερη έκταση.



(Graffiti επί της οδού Τσόπελα κοντά στο Λευκό Πύργο)




(Graffiti στην περιοχή Ροτόντα)


Στην Ελλάδα το γκράφιτι, σε αντίθεση με τα αστικά γκέτο των ΗΠΑ, δεν αποτελεί έκφραση του περιθωρίου. Μάλιστα, επειδή τα σπρέι είναι αρκετά ακριβά, θεωρείται ακριβό χόμπι και πολλοί από τους νεαρούς γκραφιτάδες ανήκουν πλέον στη αστική και μεγαλοαστική τάξη. Οι περισσότεροι είναι ηλικίας 12 - 30, βγαίνουν σε ομάδες όταν πέσει η νύχτα και στόχο έχουν να κάνουν την πόλη πιο φωτεινή και χαρούμενη. Το γκράφιτι στη Ελλάδα , δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ταυτότητα, αν και πολλές φορές συνδέεται με την αμφισβήτηση και την ανυπακοή, καθώς το λεγόμενο «bombing” γίνεται σε απαγορευμένες επιφάνειες. Όλες οι ομάδες γκράφιτι ξεκίνησαν με αφορμή το ελληνικό Hip Hop συγκρότημα TerrorXCrew.





















 νομοθεσία, το γκράφιτι άνευ αδειοδότησης, θεωρείται αξιόποινη πράξη και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 381, 382, 383 του ποινικού κώδικα, όποιος με πρόθεση καταστρέφει ή βλάπτει ξένη περιουσία τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. Αν η φθορά είναι ευτελούς αξίας ή ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με κράτηση έως έξι 6 μήνες ή με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει και τις 3.000 ευρώ. Βέβαια για την περίπτωση που υπάρχει φθορά ξένης και όχι κρατικής ιδιοκτησίας, η ποινική δίωξη ασκείται μόνο ύστερα από έγκληση του παθόντος, δηλαδή του ιδιοκτήτη. Αν και οι ελληνικές ποινές στο άκουσμά τους φαντάζουν ακριβές η σύγκρισή τους τις αντίστοιχες ξένων χώρων είναι ελαστικότερες.




(Graffiti στην περιοχή Λαδάδικα)









 Φοιτητικών Εστίων)





(Graffiti στην πλατεία Ναβαρίνου)
Είσοδος μελών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου