Κυριακή 15 Μαΐου 2016

15 Μαΐου: Ημέρα της Οικογένειας

15 Μαΐου: Ημέρα της Οικογένειας
**************************************

Οικογένεια χωρίς αγάπη,δέντρο χωρίς ρίζες..
''Καυκάσια παροιμία''

Οικογένεια δεν είναι πάντα αυτοί που έχουν το ίδιο αίμα με εσένα. Οικογένεια είναι τα άτομα στη ζωή σου που θέλουν εσένα στη δίκη τους. Είναι αυτοί που σε έχουν δεχθεί για αυτό που είσαι. Είναι αυτοί που θα κάνουν τα πάντα για να σε δούνε να χαμογελας και αυτοί που σε αγαπούν χωρίς να τους ενδιαφέρει πως είσαι.
Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.
Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.


Η οικογένεια είναι αναμφίβολα το πιο ζωντανό κοινωνικό κύτταρο. Είναι ο καθρέφτης ολόκληρης της κοινωνίας, είναι η κοινωνία η ίδια σε μικρογραφία. Ο θεσμός της οικογένειας είναι κατεξοχήν ιερός και χρήσιμος, αφού η οικογένεια και η ζωή μέσα σ' αυτήν, όταν βέβαια είναι αρμονική, προσφέρει αμέτρητα αγαθά και ωφέλειες στον άνθρωπο. Αυτή ευθύνεται για τη διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα, καθώς και για την ατομική και κοινωνική προκοπή του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά με την έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδος «Το Βήμα της Κυριακής» (4-5 Μαΐου 2013):
«Η οικογένεια είναι ο μοναδικός θεσμός στον οποίο στρέφονται οι Έλληνες όταν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα και χρειάζονται βοήθεια σε ποσοστό 72,2%».
Κατά την έρευνα: «Οικογένεια σημαίνει: υποστήριξη και αλληλεγγύη για το 75,3% των ερωτωμένων, αγάπη (66,1%), ευτυχία (42,6%) και ασφάλεια (42,3%)».


Είναι ολοφάνερο ότι τα αγαθά και οι ωφέλειες που προσφέρει η οικογενειακή ζωή στο άτομο είναι πολλές και σημαντικές. Ωστόσο, τ' αποτελέσματα δεν είναι τόσο ευοίωνα και θετικά, σε περιπτώσεις που η οικογένεια δεν υπάρχει ή δε λειτουργεί με το σωστό τρόπο. Τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με καταστρεπτικές συνέπειες, τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για την κοινωνία γενικότερα.
`Οταν η οικογένεια, που γεννάει και εμπνέει ιδανικά, δεν υπάρχει, είναι επόμενο το άτομο να παρασύρεται στην ανηθικότητα, στη βία, στην αναρχία και στην εγκληματικότητα. Δεν μπορούν να βγουν στην κοινωνία σωστοί και υγιείς άνθρωποι, αν δεν έχουν πρώτα γνωρίσει την οικογενειακή αγάπη και θαλπωρή, τη ζεστασιά, την κατανόηση, τη συμπαράσταση και τη σωστή συμβουλή των γονιών τους.


Είναι φανερό ότι στην εποχή που ζούμε ο θεσμός της οικογένειας περνά κάποια κρίση. Χρέος λοιπόν του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά είναι να ενισχύσει τον ιερό και πολύτιμο αυτό θεσμό της οικογένειας. Διότι είναι αποδεδειγμένο ότι μόνο μέσα στην οικογένεια το άτομο μπορεί να βρει την πραγματική χαρά και ευτυχία. Ας μην ξεχνάμε, όπου δεν υπάρχουν υγιείς και ευτυχισμένες οικογένειες, δεν υπάρχουν ούτε υγιείς και ευτυχισμένες κοινωνίες.


Τελειώνοντας σας παρουσιάζουμε ένα απόσπασμα από
βιβλίο του Τζιάνι Ροντάρι , Ιταλού δάσκαλου και συγγραφέα παιδικών βιβλίων:

Ρώτησα ένα κοριτσάκι:
- Ποιος διευθύνει στο σπίτι;
Αυτή σωπαίνει και κοιτάζει.
- Λέγε ποιος είναι ο αρχηγός; Ο μπαμπάς ή η μαμά;
Το κοριτσάκι με κοιτάζει και δεν απαντά.
-Λοιπόν, θα μου πεις; Πες μου ποιος είναι ο αρχηγός;
Με ξανακοιτάζει με αμηχανία.
- Δεν ξέρεις τι θα πει «διευθύνω»;
Και βέβαια το ξέρεις.
- Δεν ξέρεις τι θα πει «αρχηγός»;
Κια βέβαια το ξέρεις.
- Λοιπόν;
Με κοιτάζει και σωπαίνει. Δεν ξέρω τι να κάνω. Να θυμώσω; Κι αν η καημένη είναι μουγκή;
Τώρα, να, το βάζει στα πόδια. Τρέχει μέχρι την άκρη του λιβαδιού, γυρνάει απότομα, μου βγάζει τη γλώσσα και μου φωνάζει γελώντας:
- Δε διευθύνει κανείς, γιατί στο σπίτι μας όλοι μας αγαπιόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου