Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ: Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ







Σαν σήμερα στις 25 Μαϊου του 1895 καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα δύο ετών, ο Όσκαρ Ουάιλντ μετά από μεγάλες δικαστικές περιπέτειες για τη διαφορετικότητα του .Αυτό ήταν η αρχή του τέλους για τον Ουάιλντ.




Η αληθινή τελειότης του ανθρώπου βρίσκεται όχι στο τι έχει, αλλά στο τι είναι. Γι’ αυτό προς το συμφέρον ακριβώς των πλουσίων πρέπει να καταργήσουμε την ιδιοκτησία. Κι η φτώχεια πρέπει να καταργηθεί γιατί ταπεινώνει τον άνθρωπο κι επιβραδύνει την ατομική του ανάπτυξη. Μία μόνο κοινωνική τάξη σκέπτεται το χρήμα περισσότερο απ’ τους πλουσίους, κι αυτή είναι οι… φτωχοί.
Οι καλύτεροι ανάμεσα στους φτωχούς δεν ήταν ποτέ ευγνώμονες για την ελεημοσύνη. Είναι αγνώμονες, δυσαρεστημένοι, απείθαρχοι κι επαναστατικοί. Κι έχουν δίκιο νάναι έτσι. Ο άνθρωπος που δε θάταν δυσαρεστημένος σε τέτοιο περιβάλλον και σε τέτοιο χαμηλό βιοτικό επίπεδο θα ήταν τέλειο κτήνος. Η πείνα κι όχι η αμαρτία γεννάνε το σύγχρονο έγκλημα.
Διαμέσου της ανυπακοής δημιουργήθηκε πάντα η πρόοδος, διαμέσου της ανυπακοής και της επαναστάσεως.
Το να συνιστούμε οικονομία στους φτωχούς είναι κάτι τόσο εξωφρενικό, όσο και υβριστικό. Είναι σαν να συμβουλεύουμε έναν που πεινάει να τρώει λιγότερο.


ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου