«Ροζ Συμμορία»
Γνωστή στα ΜΜΕ της Δύσης ως «Ροζ Συμμορία», η Gulabi Gang γεννήθηκε το 2006 από τη Σαμπάτπαλ Ντεβί, σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της νότιας Ινδίας, και σήμερα δεκάδες χιλιάδες Ινδές είναι περήφανες να λένε ότι είναι μέλη της. Η «Ροζ Συμμορία» πρωτοστάτησε στις μεγάλες διαδηλώσεις που ακολούθησαν το βιασμό και το θάνατο της 23χρονης φοιτήτριας .
«Δεν είμαστε συμμορία με την κακή έννοια του όρου, θέλω να πιστεύω ότι είμαστε συμμορία που απονέμει δικαιοσύνη. Επισκεπτόμαστε τα νοικοκυριά και καθοδηγούμε τους γονείς για την εκπαίδευση των κοριτσιών τους, βοηθάμε γυναίκες να εργαστούν και να είναι ανεξάρτητες, κάνουμε μαθήματα αυτοάμυνας και δεν διστάζουμε να αποκαλύψουμε δημόσια τα ονόματα βάναυσων συζύγων, διαδηλώνουμε στα χωριά για τα δικαιώματα των γυναικών και παρεμβαίνουμε με όποιο τρόπο πιστεύουμε σωστό για την καταπολέμηση της αδικίας», λέει η 54χρόνη Ντεβί και διηγείται πώς το όραμά της για μια πιο δίκαιη Ινδία, μια Ινδία χωρίς κάστες, που προστατεύει και προωθεί τις γυναίκες και τα παιδιά της, την έκανε να πάρει τη ζωή της στα χέρια της, παρά τη φτώχεια και την ανισότητα που και είχε βιώσει.
Σταυροφόροι του δικαίου
Κόρη βοσκού, η Ντεβί πρόσεχε τις κατσίκες της οικογένειας και έμαθε να διαβάζει και να γράφει ρωτώντας τους αδερφούς της που πήγαιναν σχολείο. Στα 12 την πάντρεψαν με έναν πολύ μεγαλύτερό της άνδρα, στα 15 της έγινε μητέρα και μεγάλωσε 5 παιδιά. Εργάστηκε για λίγα χρόνια σε κυβερνητικές οργανώσεις αλλά το 2003 παραιτήθηκε για να γίνει «σταυροφόρος της δικαιοσύνης», όπως λέει η ίδια χαρακτηριστικά.
Πήρε την απόφαση σε μια στιγμή, όταν είδε έναν άνδρα στο χωριό της να κακοποιεί τη γυναίκα του. Η Ντεβί τον παρακαλούσε να σταματήσει αλλά αυτός χτύπησε βάναυσα και την ίδια. Την επόμενη μέρα η Ντεβί μαζί με 5 άλλες γυναίκες, χτύπησαν τον βάναυσο σύζυγο χρησιμοποιώντας τα λάτχι, τα μακριά καλάμια μπαμπού που έγιναν από τότε το όπλο-σύμβολο της άμυνάς τους. «Το νέο κυκλοφόρησε σαν τον άνεμο» θυμάται η Ντεβί και σύντομα πολλές γυναίκες άρχισαν να την πλησιάζουν και να ζητούν αντίστοιχες παρεμβάσεις. Ακόμη περισσότερες της πρότειναν να τη βοηθήσουν, και έτσι το 2006 η Ντεβί αποφάσισε ότι η ομάδα έπρεπε να εξελιχθεί σε οργάνωση. Οι γυναίκες επέλεξαν να φοράνε ροζ σάρι, θέλοντας να υποδηλώσουν την «ήσυχη δύναμη των γυναικών», ενώ τα καλάμια μπαμπού επιλέχθηκαν για την ανθεκτικότητά τους ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Επικρίσεις και επιθέσεις
«Οι επιλογές της «Ροζ Συμμορίας» πυροδοτούν σκληρές επικρίσεις και η δράση μας προσπαθεί να εμποδιστεί» λένε γυναίκες της οργάνωσης και θυμούνται πολλά περιστατικά. Οπως εκείνη τη φορά που η Ντεβί πήγε σε ένα αστυνομικό τμήμα να καταγγείλει κακοποίηση γυναίκας και ο αστυνομικός υπηρεσίας της επιτέθηκε. Η Ντεβί ανταπέδωσε χτυπώντας τον στο κεφάλι με το λάτχι της. Ή μια άλλη φορά όταν η Ντεβί και η ομάδα της έβγαλαν με τη βία έναν κυβερνητικό αξιωματούχο από το αυτοκίνητό του, για να δει έναν επικίνδυνο δρόμο και να δεχθεί να προωθήσει την επισκευή του.
Σε όσους επικρίνουν τη «Ροζ Συμμορία», υποστηρίζοντας ότι η βία γεννά περισσότερη βία, οι γυναίκες με τα ροζ σάρι απαντούν ότι στην περίπτωσή τους πρόκειται για αυτοάμυνα, που θα σώσει την ύπαρξή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου