Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Τι συμβαίνει με τα προφίλ στο Facebook όσων πεθαίνουν;


Σε ένα απέραντο ηλεκτρονικό νεκροταφείο θα μετατραπεί το Faceboοk μέχρι το τέλος του αιώνα, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα θα υπάρχουν περισσότερα προφίλ νεκρών ανθρώπων από ότι ζωντανών.
Ο Hachem Sadikki, διδάκτωρ στον τομέα της στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, ισχυρίζεται ότι η άρνηση του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου να διαγράφει αυτόματα τα προφίλ των χρηστών που πεθαίνουν θα γεμίσει με «ηλεκτρονικά πτώματα» το δίκτυο μέχρι το 2098. Για να καταλήξει στο συμπέρασμά του ο dr. Sadikki υπολόγισε τα ποσοστά θνησιμότητας καθώς και τις ηλικίες των εγγεγραμμένων χρηστών και έλαβε υπόψη του ότι η ανάπτυξη του κοινωνικού δικτύου θα αρχίσει να φθίνει σύντομα. Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία το Facebook έχει περισσότερα ενήλικα από ότι ανήλικα μέλη. Μόνο στις ΗΠΑ έχει εγγραφεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού ενώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των ενήλικων χρηστών ξεπερνά το 50%.
Τα συμπεράσματα του Sadikki βέβαια θα επιβεβαιωθούν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το Facebook θα διατηρήσει την υφιστάμενη πολιτική του σχετικά με τους νεκρούς χρήστες . Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής το Facebook δεν διαγράφει αυτόματα τους λογαριασμούς των νεκρών χρηστών, αντ’ αυτού μετατρέπει τον λογαριασμό σε «εις μνήμην».
Ο μόνος τρόπος για να διαγραφεί ο λογαριασμός ενός νεκρού χρήστη είναι αν κάποιος γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασής του και συνδεθεί ώστε να τον κλείσει ή αν κάποιος συγγενής αιτηθεί προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εταιρεία. Δεδομένου ότι ελάχιστοι είναι οι χρήστες που παραχωρούν σε κάποιον άλλον τα προσωπικά στοιχεία του λογαριασμό τους, η σελίδα κάποιου εκλιπόντα συνήθως παραμένει ενεργή χρόνια αφότου πεθάνει. Παρά τα συμπεράσματα της έρευνας βέβαια το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο τα «νεκρά προφίλ» να ξεπεράσουν σε ποσότητα τα «ζωντανά».
Η εταιρεία Digital Beyond, που διαχειρίζεται την «ηλεκτρονική κληρονομιά» ισχυρίζεται πως μόνο φέτος970.000 χρήστες του Facebook ανά τον κόσμο θα πεθάνουν. Να σημειώσουμε πως το 2012 πέθαναν580.000 χρήστες ενώ το 2010, 385.968 χρήστες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική του Facebook όσον αφορά στους νεκρούς εγείρει αντιδράσεις… καθώς οι συγγενείς νεκρών ατόμων έχουν ουκ ολίγες φορές ζητήσει πρόσβαση στο λογαριασμό του εκλιπόντα ώστε να τον απενεργοποιήσουν.
Βέβαια αν οι συγγενείς δεν ενημερώσουν την εταιρεία ώστε να μετατραπεί ο λογαριασμός σε «εις μνήμην», ο λογαριασμός φαίνεται ενεργός και συνεχίζουν να φτάνουν ειδοποιήσεις γενεθλίων και άλλες μακάβριες ενημερώσεις στους φίλους του νεκρού.
Από πλευράς το Facebook έχει προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα παροτρύνοντας του χρήστες να ορίζουν έναν νόμιμο ηλεκτρονικό κληρονόμο (Legacy Contact) του προφίλ τους ώστε να είναι όλα έτοιμα προτού συμβεί το μοιραίο.
Ο νόμιμος κληρονόμος μπορεί να διαχειριστεί τη σελίδα μετά το θάνατό του χρήστη. Συγκεκριμένα μπορεί να δημοσιεύσει ένα τελευταίο post ενώ μπορεί να εγκρίνει νέα αιτήματα φιλίας, των ζωντανών προς τον νεκρό….
Επιπλέον μπορεί να ενημερώσει και την φωτογραφία εξωφύλλου αλλά και την φωτογραφία του χρήστη με κάποια που «ενδείκνυται» περισσότερο για περιπτώσεις θανάτου…

Πηγή: insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου