Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Το Χριστόψωμο και τα εννιά φαγητά


Χριστόψωμο λέγεται γενικά το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα που οι ελληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή εορτή. Η μόνη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιός του στολισμός με λογής-λογής κεντήματα (κεντίδια) ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται.
Αυτά δε τα πλουμίδια δεν είναι τυχαία και επιπόλαια κεντίδια αλλά σεβαστά σχήματα που συμβολίζουν τον καημό και το όνειρο της ελληνικής αγροτιάς.
Αυτό το ψωμί αφιερώνει η ελληνική οικογένεια με ευλάβεια στη Γέννηση του Χριστού που θα στέρξει να μεταβάλει τα «πλουμίδια» σε ευλογημένη πραγμάτωση.Τα Χριστούγεννα το ψωμί είναι χριστόψωμο και το βρίσκουμε παντού.Είναι το σύμβολο, ο φορέας της ευεργετικής δύναμης που ενσαρκώνεται στο νεογέννητο Χριστό.
Η νοικοκυρά λοιπόν φτιάχνει το Χριστόψωμο. Τα εννιά φαγητά συμβολίζουν τους εννιά μήνες που για κάποιους κυοφορούσε η Παναγία, ενώ για κάποιους άλλους συμβολίζουν τα χωριά που πέρασαν ο Χριστός με την Παναγία και τον Ιωσήφ για να αποφύγουν τον Ηρώδη. Στα παλιά τα χρόνια τα εννιά φαγητά ήταν οτιδήποτε, αλλά το κάθε ένα συμβόλιζε και κάτι. Για παράδειγμα το κρεμμύδι συμβόλισε το γάλα της μητέρας. Πάντως στο τραπέζι είχε πάνω εννιά φαγητά. Το βράδυ θύμιαζαν με υνί ή κεραμίδα. Τα πάντα, στάβλους, κοτέτσια κλπ, και μετά ο μικρότερος της οικογένειας έλεγε την προσευχή και όλοι φιλούσαν το χέρι της Παναγίας, το οποίο είχαν πάνω στο Χριστόψωμο, από τον μεγαλύτερο προς τον μικρότερο, και έκοβαν το Χριστόψωμο στο κεφάλι του μικρότερου. Το πρώτο κομμάτι το έβαζαν στο εικόνισμα και πρόσεχαν μην τους πέσει κανένα ψίχουλο, γιατί θεωρείται γρουσουζιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου