Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

13 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου...

13 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου
****************************************************************








Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου καθιερώθηκε από την UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.
Η Unesco έχει επιλέξει τη συγκεκριμένη μέρα, καθώς ήταν 13 Φεβρουαρίου το 1946 όταν πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.
Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του Όρσον Ουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο Πόλεμος των Κόσμων.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.
Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν για τη σημερινή ημέρα:
«Από την εφεύρεσή του πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, το ραδιόφωνο έξαψε τη φαντασία, άνοιξε την πόρτα στην αλλαγή και αποτέλεσε έναν σωτήριο δίαυλο πληροφοριών. Το ραδιόφωνο ψυχαγωγεί, εκπαιδεύει και ενημερώνει. Προωθεί τη δημοκρατική έκφραση και διαμορφώνει ιδέες.
Από τα βραχέα κύματα, τα FM μέχρι την δορυφορική μετάδοση, το ραδιόφωνο συνδέει τους ανθρώπους όπου κι αν βρίσκονται. Σε καταστάσεις συγκρούσεων και περιόδους κρίσης, το ραδιόφωνο αποτελεί μία γραμμή ζωής για τις ευάλωτες κοινότητες.

Το ραδιόφωνο είναι πολύτιμο και οικονομικό. Από την πρώτη κιόλας μέρα, ο ΟΗΕ χρησιμοποίησε το ραδιόφωνο για επικοινωνήσει με τους λαούς του κόσμου. Η ραδιοφωνική υπηρεσία του ΟΗΕ φωτίζει το πρόγραμμα του ΟΗΕ, από τη βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι την προστασία των παιδιών, τη διατήρηση της ειρήνης και την πρόληψη των συγκρούσεων.
Είμαστε περήφανοι για την πλούσια ιστορία της ραδιοφωνικής μας παραγωγής σε πολλές γλώσσες και τον καινοτόμο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το ραδιόφωνο ώστε να πληροφορήσουμε και να υπηρετήσουμε τον κόσμο.


Στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου ας γιορτάσουμε τη δύναμη του ραδιοφώνου και ας συνεργαστούμε για να συντονίσουμε τον κόσμο στη συχνότητα της ειρήνης, της ανάπτυξης και των».
Το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Guglielmo Marconi κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων, θέτοντας σε εφαρμογή τις θεωρητικές δυνατότητες της ραδιοφωνικής μετάδοσης.
Η πρώτη μετάδοση μουσικής και λόγου πραγματοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1906 από τον πρωτοπόρο της αμερικανικής ραδιοφωνίας, τον Reginald Aubrey Fessenden, ένα Αμερικάνο φυσικό και ηλεκτρολόγο μηχανικό που είχε γεννηθεί στον Καναδά.
Όπως αναφέρεται στο site της UNESCO, το ραδιόφωνο, παρά τις αλλαγές στην τεχνολογία, παραμένει ένα αγαπημένο μέσο στο κοινό όλου του πλανήτη. Μπορεί να αποτελέσει δίαυλο για να επικοινωνηθούν ειδήσεις, σημαντικές πληροφορίες και γεγονότα, αλλά και να γίνει η αρχή για σπουδαίες συζητήσεις.
Χρόνια Πολλά ραδιόφωνο! Χρόνια Πολλά !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου