Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Φώτισον ημάς, πότισον ημάς, οδήγησον ημάς, χειραγώγησον ημάς".

 

Η αγάπη χορηγεί την χάρι της προφητείας, η αγάπη παρέχει την δύναμη της θαυματουργίας, η αγάπη είναι η άβυσσος της θείας ελλάψεως, η αγάπη είναι η πηγή του θεϊκού πυρός - όσο περισσότερο πυρ αναβλύζει, τόσο περισσότερο καταφλέγει εκείνον που διψά. Η αγάπη είναι η στάσις και η εδραίωσις των Αγγέλων, η πρόοδος εις τους αιώνες όλων των εκλεκτών του Θεού.

"Ανάγγειλέ μας, ώ συ η ωραία ανάμεσα στις αρετές, που βόσκεις τα πρόβατά σου; Που κατασκηνώνεις το μεσημέρι; (πρβλ. Άσμα α΄7). " Φώτισον ημάς, πότισον ημάς, οδήγησον ημάς, χειραγώγησον ημάς". Επιθυμούμε πια ν΄ανεβούμε κοντά σου. Διότι εσύ κυριαρχείς σε όλα. Τώρα μου επλήγωσες την καρδία και δεν μπορώ ν΄ανθέξω την φλόγα σου. Γι΄αυτό θα σε υμνήσω και θα προχωρήσω. Εσύ κυριαρχείς επάνω στην δύναμι της θαλάσσης, εσύ καταπραύνεις; και νεκρώνεις την ταραχή των κυμμάτων της. Εσύ ταπεινώνεις και καταρρίπτεις ως τραυματία τον υπερήφανο λογισμό. Με τον ισχυρό σου βραχίονα διασκορπίζεις τους εχθρούς σου (πρβλ Ψαλμ. πη΄10-11) και αναδεικνύεις ανίκητους τους ιδικούς σου εραστάς.

" Και βιάζομαι να μάθω πως σε είδε ο Ιακώβ πάνω στην κορυφή της κλίμακος. Ερωτώ να μάθω δι΄αυτήν την ανάβασι. Πες μου, πως ήταν ο τρόπος και η σύνθεσις στην διάταξι των βαθμίδων; Των βαθμίδων της αναβάσεως εκείνης, την οποίαν έβαλε στον νου και την καρδία του να επιχειρήσει ο εραστής σου; (πρβλ Ψαλμ. πγ΄6) .Διψώ ακόμη να μάθω, ποιός ήταν ο αριθμός των βαθμίδων, και πόσος χρόνος εχρειαζόταν για την ανάβασι. Διότι τους μεν χειραγωγούς της αναβάσεως (τους Αγγέλους δηλαδή) ,τους ανήγγελε αυτός που σε είδε και επάλαιψε μαζί σου, αλλά για τίποτε άλλο δεν θέλησε ή μάλλον δεν κατόρθωσε να μας διαφωτίση".
  
Εκείνη δε - αν και θεωρώ καλύτερο να ειπώ Εκείνος - η βασίλισσα, σαν να έσκυψε απο τον ουρανό, έλεγε στ΄αυτιά της ψυχής μου:
 " Εαν, ώ εραστά, δεν λυθείς απο την παχύτητα του σώματος, δεν θα μπορέσεις να γνωρίσης το κάλλος του προσώπου μου. Η κλίμαξ άς σε διδάσκη την πνευματική σύνθεσι των επί μέρους αρετών. Στην κορυφή δε αυτής της κλίμακος είμαι στηριγμένη εγώ, καθώς το είπε ο μεγάλος μύστης μου, ( ο Απόστολος Παύλος): " Νυνί δε μένει τα τρία ταύτα. πίστις, ελπίς, αγάπη, μείζων δε πάντων η αγάπη" ( Α΄Κορ. ιγ΄13)

απόσπασμα απο το ιερό βιβλίο ΚΛΙΜΑΞ του Αγίου Ιωάννου του Σιναϊτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου