Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Είναι ο ‘Ήλιος… Το Μάτι που τα βλέπει όλα;

Είναι ο 'Ήλιος... Το Μάτι που τα βλέπει όλα;...

Μία περίεργη εικόνα από την NASA φέρνει περίεργους συνειρμούς και θεωρίες που σίγουρα αναστατώνουν το μυαλό…
Για να δούμε, λοιπόν, τι μαθαίνουμε από το tovima.gr
Αν κάποιος δει την παραπάνω εικόνα [(LASCO C2 (SoHO); J. Vilinga/R. Wittich/S. Koutchmy Obs. & Processing)] χωρίς να γνωρίζει κάποιο άλλο στοιχείο δύσκολα θα πει ότι αυτό που βλέπει είναι ο Ηλιος. Η NASA δημιούργησε αυτή την εικόνα του μητρικού μας άστρου από διάφορες εικόνες που έχει στείλει το διαστημικό παρατηρητήριο SOHO που το μελετά.
Πρόκειται φυσικά για μια εικόνα έκλειψης του Ηλιου. Η λευκή περιοχή είναι το ηλιακό στέμμα και η κόκκινη περιοχή το πώς θα έβλεπε κάποιος παρατηρητής τον Ηλιο την δεδομένη στιγμή αν τον κοίταζε από κάποιο σημείο του Διαστήματος. Η εικόνα δημιουργήθηκε από φωτογραφίες που τράβηξε το SOHO κατά τη διάρκεια της ολικής ηλιακής έκλειψης της 9ης Μαρτίου.
Κορόνα στο κεφάλι του
Με τη λέξη στέμμα (corona) είναι γνωστό το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ηλίου ή άλλων άστρων. Τα στέμματα αποτελούνται από πλάσμα και εκτείνονται εκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα. Το ηλιακό στέμμα φαίνεται ευκολότερα από την επιφάνεια της Γης κατά τη διάρκεια μιας ολικής εκλείψεως Ηλίου, καθώς και με ένα ειδικό όργανο που ονομάζεται στεμματογράφος. Το στέμμα πήρε το όνομά του από το βασιλικό στέμμα (κορόνα), καθώς φαίνεται να περιβάλλει τον «βασιλιά» του Ηλιακού Συστήματος, τον Ήλιο, σε μια ολική έκλειψη όπως το στέμμα το κεφάλι των βασιλέων. Σε μία ολική έκλειψη ηλίου το ηλιακό στέμμα φαίνεται εύκολα με γυμνό μάτι.Η πολύ μεγάλη θερμοκρασία του στέμματος του προσδίνει ασυνήθιστα φασματικά χαρακτηριστικά.
Ανθρώπινο μάτι - ίριδα
Στην φωτογραφία εικονίζεται η ίριδα του ανθρώπινου ματιού. Δεν μοιάζει πολύ με την εικόνα του Ηλιου;

Σχόλιο diadrastika: Η φωτογραφία που δημιούργησε η NASA, μας φέρνει στο μυαλό διάφορα πράγματα που έχουν ειπωθεί ανά τους αιώνες για τον Ήλιο. Στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται και ως ο Πανόπτης Οφθαλμός, δηλαδή το μάτι που τα βλέπει όλα.
Αναφέρεται και ως «Υπερίων», μία ονομασία που, ενδεχομένως, ετυμολογικά προέρχεται από το «υπέρ» και «ιών». Όλο μαζί σημαίνει: ο υπερ άνω ημών, δηλαδή ο πορευόμενος και αυτός που περιπολεί επί του κόσμου…
Σίγουρα, αν το ψάξουμε περισσότερο θα βρούμε πολλές παρόμοιες αναφορές και σε άλλες παραδόσεις.
Είναι σχεδόν προφανές ότι του έδιναν αυτές τις ονομασίες, επειδή με το φως του φωτίζει και φαίνονται όλα καθαρά και ευδιάκριτα. Δηλαδή, ουσιαστικά, εμείς βλέπουμε…
Εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι πως η φωτογραφία της NASA έχει να κάνει με μία έκλειψη. Και σκέφτεται το συνωμοσιολογικό μυαλό μας, μήπως…
Όταν η Σελήνη μπαίνει ανάμεσα σε Γη και Ήλιο, ώστε να εφαρμόζει τέλεια, τόσο τέλεια που όμοιό του δεν έχουν δει πουθενά οι αστρονόμοι… μήπως αυτό σημαίνει κάτι;
Μήπως θα μπορούσαν να δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες ώστε ο Ήλιος να «βλέπει», ή ας πούμε να υπάρχει «εισροή» (όπως το φως στον οφθαλμό); Κι αν το συνδυάσουμε με τις θεωρίες που θέλουν τον Ήλιο να είναι μία αστροπύλη; Ίσως, είναι πολύ ακραίο σενάριο…
Ας δούμε ένα πιο απλό: Μήπως η ολική έκλειψη Ηλίου δημιουργεί συνθήκες τέτοιες που οι αρχαίοι άνθρωποι έβλεπαν, αντιλαμβάνονταν και ένιωθαν κάτι μέσω αυτού του φαινομένου που, δικαιολογημένα, τότε ονόμασαν τον Ήλιο ως Πανόπτη;
Και στις δύο αλλόκοτες υποθέσεις, έρχεται να προστεθεί μία ακόμα θεωρία: αυτή της τεχνητής Σελήνης. Αν, λοιπόν, κάποιοι κατασκεύασαν την Σελήνη και την τοποθέτησαν ακριβώς εκεί που πρέπει… για να δημιουργεί τις «σωστές συνθήκες»;…
Πολύ πρόσφατα, είδαμε ότι η Σελήνη παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της ζωής στην Γη. Μήπως είχε και έναν ακόμη ρόλο;…
diadrastika.com ‎

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου