Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Σφαγή του Κοντομάρι 2.06.1941 διαπράχτηκε η πρώτη µαζική εκτέλεση αµάχων στην κατεχόµενη Ευρώπη...


Στο Κοντοµαρί Χανίων διαπράχτηκε η πρώτη µαζική εκτέλεση αµάχων στην κατεχόµενη ΕυρώπηΤην επόµενη µέρα µετά την τελική επικράτηση των δυνάµεων του Άξονα στη Μάχη τηςΚρήτης, οι στρατιώτες της ναζιστικής Γερµανίας προχωρούν, για αντίποινα στηνπρωτοφανή αντίσταση που αντιµετώπισαν από τις δυνάµεις Ελλήνων και Συµµάχων,στην εκτέλεση όλων των ανδρών του χωριού Κοντοµαρί Χανίων.
Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε ανελέητη και καταστροφική για τους Γερµανούς, οι οποίοιείχαν βαριές απώλειες, µε σηµαντικότερη συνέπεια την αχρήστευση ενός σηµαντικούόπλου της ναζιστικής πολεµικής µηχανής: τους αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι αν και είχανπαίξει καθοριστικό ρόλο στην ναζιστική επιτυχία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στη µάχη τηςΚρήτης είχαν τέτοιες απώλειες που πλέον δεν ξαναχρησιµοποιήθηκε σε τέτοιο βαθµόµέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου. 
Οι Γερµανοί αποφάσισαν σκληρά αντίποιναστον τοπικό πληθυσµό και από την εποµένη της λήξης της µάχης, επιδόθηκαν στηνφρικιαστική εκδίκησή τους. Την εποµένη της ήττας των Ελλήνων και Συµµάχων, µια µονάδα αλεξιπτωτιστών υπότον υπολοχαγό Horst Trebes, ως αντίποινα κατά του λαού που προέβαλλε λυσσαλέααντίσταση µε αποτέλεσµα οι Γερµανοί, αν και νικητές να έχουν περισσότερες απώλειεςαπό τους ηττηµένους, εισέβαλλαν στο χωριό Κοντοµαρί. Μετά το τέλος του Πολέµουειπώθηκε πως την εντολή για τη σφαγή έδωσε ο στρατηγός Kurt Student ο οποίος αποκάλυψε στη δίκη της Νυρεµβέργης ότι διατάχθηκε από τον ίδιο τον Hermann Göring,τον επικεφαλής της γερµανικής αεροπορίας. 



Οι ναζιστικές δυνάµεις συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, συνέλαβαν 25 άνδρες,ηλικίας από 18 έως 50 ετών και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ, αφήνοντας να ζήσουν µονάχαοι ηλικιωµένοι. Την επόµενη µέρα, οι ναζιστικές δυνάµεις προχώρησαν σε ακόµα έναέγκληµα πολέµου: το Ολοκαύτωµα της Καντάνου. 
Οι Γερµανοί εκτέλεσαν τους περίπου180 κατοίκους του χωριού, έσφαξαν ακόµα και τα ζώα τους ενώ πυρπόλησαν όλα τασπίτια. Το έγκληµα πολέµου στο Κοντοµάρι κατέγραψε µε το φωτογραφικό φακό του ο Γερµανός υπολοχαγός Franz-Peter Weixler, ο οποίος υπηρετούσε ως ανταποκριτήςπροπαγάνδας για τη Wehrmacht – αργότερα το ίδιο έτος αποµακρύνθηκε από τη θέσητου για «πολιτικούς λόγους» και µάλιστα κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, λόγωδιαρροής των συγκεκριµένων φωτογραφιών. 
Ο επικεφαλής της µονάδας των εκτελεστών – αλεξιπτωτιστών Horst Trebes τιµήθηκε µετον Σταυρό του Ιππότη του ναζιστικού καθεστώτος για την επιχείρηση στην Κρήτη.Σκοτώθηκε το 1944 σε πολεµική επιχείρηση στη Νορµανδία. Η Ελλάδα, µετά το τέλος τουπολέµου ζήτησε από τη Βρετανία την έκδοση του στρατηγού Kurt Student, αλλάεισέπραξε άρνηση. 
Ο Student δικάστηκε από τους Βρετανούς για κακοµεταχείρισηκρατουµένων και δολοφονία αιχµαλώτων στην Κρήτη και κρίθηκε ένοχος για 3 από τις 8κατηγορίες. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών αλλά απελευθερώθηκε το 1948 για«ιατρικούς λόγους». ∆εν δικάστηκε ποτέ για εγκλήµατα κατά αµάχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου