Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΕΠΤΕΜΡΗΣ..... Κ Α Λ Ο Μ Η Ν Α !!!!!

ΣΕΠΤΕΜΡΗΣ..... Κ Α Λ Ο Μ Η Ν Α !!!!!
Ο Σεπτέμβριος ένατος μήνας του χρόνου. Το όνομά του έχει λατινική προέλευση και σημαίνει έβδομος, γιατί στο ρωμαϊκό ημερολόγιο, που άρχιζε από το Μάρτιο, ήταν έβδομος μήνας. Μερική αντιστοιχία μαζί του έχει ο αρχαιοελληνικός μήνας Βοηδρομιών. Στις 21 Σεπτεμβρίου γίνεται η φθινοπωρινή ισημερία (12 ώρες μέρα και 12 ώρες νύχτα) κι από τις 22 αρχίζει το φθινόπωρο. Γι’ αυτό ο Σεπτέμβριος θεωρείται και ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου.
Με τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια αρχίζει η σπορά των χειμωνιάτικων δημητριακών (σίκαλη, σιτάρι, κριθάρι), προπάντων στα ορεινά μέρη της πατρίδας μας, γι’ αυτό κι ο μήνας ονομάζεται από το λαό μας και «Σποριάς». Ονομάζεται ακόμα και «Σταυρός» ή «Σταυρίτης» ή «μήνας του Σταυρού», γιατί στις 14 γιορτάζουμε την Ύψωση του τιμίου Σταυρού. Κατά το Σεπτέμβριο που φεύγουν για τις θερμές χώρες τα μεταναστευτικά πουλιά, περνούν από τη χώρα μας τα ορτύκια. Γι’ αυτό ο μήνας λέγεται και «Ορτυκολόγος». Λέγεται και «Χινόπωρος» επειδή είναι ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου, αλλά και «Τρυγητής», λόγω του τρύγου, που είναι η κύρια αγροτική απασχόληση το μήνα αυτό.
1η Σεπτεμβρίου (εορτή του αγίου Συμεών του Στυλίτη): Οι έγκυες γυναίκες απείχαν από κάθε εργασία, για να μην γεννηθεί το παιδί τους με το σημάδι του αγίου (Συμεών/ σημαδεύω). Την ίδια μέρα γιορταζόταν η «Αρχιχρονιά», ένα έθιμο, κατάλοιπο των βυζαντινών χρόνων, καθώς οι βυζαντινοί τον είχαν ως πρώτο μήνα του επίσημου ημερολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου